ماجرای 100 میلیارد دلار دارایی مسدودشده ایران

مثبت نیوز – اخیراً وال‌استریت‌ژورنال و الجزیره به طور مفصل به بررسی ارقام دارایی‌های بلوکه‌شده ایران پرداخته‌اند.

 

در هر دو گزارش ابهامات زیادی در خصوص ارقام واقعی دارایی‌های مسدودشده ایران وجود دارد.

در گزارش وال‌استریت ژورنال رقم کل دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کشور‌های مختلف نزدیک به 100 میلیارد دلار عنوان شده که شامل بین 20 تا ۵۰ میلیارد دلار در چین، ۱۵ میلیارد دلار در عراق، ۶ میلیارد دلار در قطر، ۷ میلیارد دلار در هند، ۷ میلیارد دلار در کره‌جنوبی، ۳ میلیارد دلار در ژاپن، ۲ میلیارد دلار در لوکزامبورگ، ۲ میلیارد دلار در آمریکا و یک میلیارد دلار در عمان ذکر شده است. نگاهی به ارقام اعداد این گزارش‌ها نشان می‌دهد این گزارش‌ها معمولاً براساس ترند اخبار در سال‌های مختلف اقدام به جمع‌آوری داده‌های دارایی‌های مسدودشده ایران پرداخته‌اند. این اتفاق موجب شده برخی از دارایی‌ها که ایران مجبور شده به دلایل مختلف از کشوری به کشور دیگر منتقل کند، دو بار محاسبه شوند.

برای مثال، درحالی‌که در گزارش اخیراً وال‌استریت‌ژورنال و الجزیره اشاره شده که ایران در دو کشور کره‌جنوبی و قطر هر کدام 7 میلیارد دلار دارایی مسدودشده دارد، اما در سال ۲۰۲۳، ایالات متحده و ایران بر سر مبادله زندانیان به توافق رسیدند که بر اساس آن تهران پنج شهروند آمریکایی-ایرانی را در ازای آزادی چندین ایرانی زندانی در این کشور توسط ایالات متحده آزاد کرد و به ایران دسترسی به میلیارد‌ها دلار از دارایی‌های مسدودشده‌اش را داد.

این دارایی‌ها ۶ میلیارد دلار درآمد نفتی بود که به دلیل تحریم‌های ایالات متحده در کره جنوبی مسدود شده بود.طبق این طرح، این پول برای نظارت به قطر منتقل شد. اما سال بعد، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به بهانه حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد و منجر به ازدست‌دادن دوباره دسترسی ایران به این دارایی‌ها در دوحه شد. در واقع درحالی‌که منابع مسدودشده در کره‌جنوبی به قطر منتقل شده و به 6 میلیارد دلار رسید، اما در این محاسبات رقم 14 میلیارد دلار لحاظ شده است. در مورد چین، گزارش‌های مختلف ازجمله دو گزارش اخیر وال‌استریت‌ژورنال و الجزیره رقم دارایی‌های مسدودشده در این کشور را بین 20 تا ۵۰ میلیارد دلار اعلام کرده‌اند.در سال‌های گذشته این رقم از سوی مقامات ایران ۲۱ میلیارد دلار اعلام شده است. همچنین گفته شده که این منابع از سایر کشور‌ها به چین منتقل شده تا توسط آمریکا مسدود نشود. گفته می‌شود آنچه به‌عنوان پول‌های بلوکه‌شده فروش نفت ایران در چین مطرح می‌شود، واقعیت ندارد؛ بلکه ذخایر ارزی ایران در دیگر کشورهاست که به چین منتقل شده است. برخی کارشناسان در سال‌های اخیر مدعی شده منابع ارزی ایران در چین به دلیل ترس از مسدودشدن، به ایران منتقل نشده و همچنین از سوی ایران به‌عنوان ضمانت و سپرده برای دریافت وام و فاینانس مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مقالات مرتبط

سلیقه مدیریتی یعنی ساترا!

مثبت نیوز – مرور کارنامه سال‌های اخیر نشان می‌دهد که با جریانی…

31 خرداد 1405

اقتصاد جام‌جهانی

مثبت نیوز – فیفا اعلام کرده است که در چرخه مالی ۲۰۲۳…

31 خرداد 1405

هزینه میزبانی کشور‌ها از جام‌جهانی

مثبت نیوز – بررسی هزینه‌های میزبانی جام‌جهانی از سال ۱۹۸۲ تاکنون، از…

31 خرداد 1405

دیدگاهتان را بنویسید