بررسی تغییرات محسوس در ترکیب و شکل عزاداری‌های محرم امسال

مثبت نیوز – چگونه این اتفاق افتاد و از سوی جامعه پذیرفته شد؟

 

در محرم ۱۴۰۵، دختران فقط تماشاگر یا پشتیبان مراسم نبودند؛ در بسیاری از هیئت‌ها پرچم به دست گرفتند، طبل زدند، سنج نواختند و در متن دسته‌های عزاداری دیده شدند. همزمان، حضور زنان با سبک‌های متنوع پوشش نیز نشان داد که یکی از سنتی‌ترین آیین‌های مذهبی ایران، آرام‌آرام در حال بازتعریف مرزهای خود است.

ین تحولات نشان می‌دهد که حاکمیت نیز به تغییر بی‌میل نیست و این موضوع از نشانه‌های بلوغ نظام حکمرانی محسوب می‌شود.

اگر حاکمیت در برابر این تکثر و تنوع دینی از خود تساهل و تحمل نشان دهد، به این معناست که هنجارهای جدید جامعه را پذیرفته یا حداقل قصد ندارد در برابر آن مقاومت صددرصدی کند. این همان چیزی است که در جامعه‌شناسی به آن ورود به مرحله پاسخگویی به تغییرات می‌گویند.

جوانان ایران در حال ساختن یک هنجار جمعی و تازه هستند. این هنجار جدید، چندصدایی، فارغ از محدودیت‌های جنسیتی و مبتنی بر تجربه و انتخاب فردی است. آن‌ها از ترکیب سنت و مدرنیته الگویی می‌سازند که پتانسیل آن را دارد تا حتی نظم اجتماعی خاورمیانه را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

 

مقالات مرتبط

خیل عظیم جمعیت برای دیدن ستایش جلالی!

مثبت نیوز – تجمع گسترده دختران و پسران نوجوان در همیلا سنتر…

24 تیر 1405

مستند روزنامه نگاری

مثبت نیوز – پارسال مستندی از نتفلیکس پخش شد به اسم The…

23 تیر 1405

صد سالگی اطلاعات

مثبت نیوز – روزنامه اطلاعات صد ساله شد.   روزنامه‌ای که  غروب…

23 تیر 1405

دیدگاهتان را بنویسید