مثبت نیوز – قرار بود طبق وعده شهردار منطقه ۲۲ تهران، همه درختان خشک و آفتزده را قبل از رسیدن سال نو از پارک خارج کنند تا درختان دیگر آلوده نشوند. مسئولان شهری حتی گفته بودند تا شب عید بالای ۲۰ هزار اصله درخت در چیتگر کاشته میشود اما آنچه اکنون به چشم ساکنان میآید، ادامه قطع درختان از سه سال پیش تا امروز است.
نزدیک به یک دهه قبل، بهدنبال تغییر شرایط اقلیمی و محدودیت منابع آبی، سه پارک جنگلی چیتگر، سرخهحصار و لویزان با گونه غالب کاج تهران، بهتدریج به آفت سوسک پوستخوار مبتلا شدند. این بیماری بدواً بهصورت نقطهای بود اما کمکم طغیان کرد و طی سالهای قبل، بهویژه در سرخهحصار و چیتگر، تبدیل به لکه و کلونیهای گسترده این آفت شد. در نهایت هم تعداد قابلتوجهی از درختان خشک شد و از بین رفت.
مالکیت این سه بوستان جنگلی که جزو اراضی ملی است، تحت نظارت منابع طبیعی استان تهران است اما شهرداری تهران در نقش بهرهبردار، از این سه پارک نگهداری میکند.
منابع طبیعی برای حذف و امحای درختان، یک نوبت در زمستان ۱۴۰۰ آگهی مزایده گذاشت و قسمتی از درختان خشک چیتگر، سرخهحصار و تعداد محدودی در لویزان را قطع و جمعآوری کردند اما چون تعداد درختان خشکیده چیتگر و سرخهحصار زیاد بود، در نوبت اول مزایده نشد و بقایای درختان ماندند و همین کار باعث گستردگی بیشتر آفت و خشکیدگی شد.
بعد از دومین مزایده که سال گذشته انجام شد، پیمانکار بهرهبردار از یک ماه و نیم قبل از عید، در همین دو پارک شروع به قطع و جمعآوری درختان کرد اما پس از سه چهار هفته، درباره حجم درخت خشکی که باید خارج کند، با منابع طبیعی به اختلاف خوردند و در مقاطعی از ادامه کارشان جلوگیری شد تااینکه بار دیگر با کارشناسی دوباره اجازه کار دادند.
بهرهبردار امسال، سلیقه بهرهبردار سه سال قبل را ندارد و با شلختگی و بینظمی این کار را انجام میدهد. درختی که قطع میکند را سریع خارج نمیکند، ادوات به اندازه کافی ندارد و کارش طول میکشد. جایی را قطع و درختان را رها میکند و میرود جای دیگر.
در چیتگر حدود ۱۵ هزار و در سرخهحصار حدود ۸ هزار درخت خشکیده موجود بوده و با اضافه کردن بیش از 100 درخت خشکیده در لویزان، شمار درختانی که قرار است از عرصههای جنگلی تهران حذف شوند، در مجموع به بیش از ۲۳ هزار اصله میرسد.
در زمان احداث چیتگر، در اقدامی اشتباه، حدود ۸۰ درصد گونه غالب این پارکها، کاج الدار یا کاج تهران، بهصورت تکگونهای کاشته شده است.
در جنگلهای دستکاشت شهری تکنولوژی کاشت تلفیقی توصیه میشود. یعنی نباید یکدست باشد. باید مخلوط و از گونههای مقاوم و کمآببر باشد.
اما میبینیم که در چیتگر با بدسلیقگی گونه زیتون تلخ یا گونه ملیا کاشتهاند که نیاز آبی قابلتوجهی دارد. یا در خوشبینانهترین حالت، اقاقیا و زبانگنجشک.