شکل گیری گوته

مثبت نیوز – انستیتو گوته از اوایل سال 1330 در ایران فعالیت خود را آغاز کرد. آن زمان فعالیت‌های این مرکز فقط به آموزش و تربیت معلمان غیرآلمانی محدود می‌شد اما بعدها دوره‌های آموزشی زبان آلمانی هم به راه افتاد.

 

شهرت و اهمیت این موسسه اما، به یک سال پیش از انقلاب باز می‌گردد. در دهه 50، یک رویداد فرهنگی سالانه در انستیتو گوته به نام شب‌های شعر گوته برگزار می‌شد.

این رویداد به دلیل ممنوعیت فعالیت علنی کانون نویسندگان همیشه پشت درهای بسته بود اما آخرین دوره‌اش در 18 تا 27 مهر ماه سال 1356 باعث شد این رویداد به شدت مورد توجه قرار بگیرد. آن زمان، کانون نویسندگان ایران با همکاری انجمن روابط فرهنگی ایران و آلمان یا همان انستیتو گوته، به مدت 10شب مراسم شعرخوانی و سخنرانی در باغ این انجمن برگزار کردند.

افرادی مثل سیمین دانشور، مهدی اخوان ثالث، محمدعلی بهمنی، بهرام بیضایی، غلامحسین ساعدی، هوشنگ ابتهاج، هوشنگ گلشیری، حسین منزوی، به آذین و خیلی‌های دیگر از گرایش‌های سیاسی مختلف اما عمدتا چپ، علیه فضای اختناق و سانسور حاکم، شعر خواندند و سخنرانی کردند. در شب‌های اول شب‌های شعر گوته بیش از ده هزار نفر به این مراسم آمدند.

با این حال بارش‌های چند روزه در تهران باعث شد در روزهای پایانی این تعداد کمتر شود اما باز هم حدود ۳هزار نفر در باغ این مرکز فرهنگی جمع شده بودند. این گردهمایی به گونه‌ای فضای سیاسی کشور را دگرگون کرد و به عقیده بسیاری جرقه‌ای برای مشارکت جوانان و  طبقه تحصیلکرده در  انقلاب 57 بود. در شب آخر این نشست، شرکت کنندگان همگی به خیابان ریختند و با پلیس درگیر شدند. در این تظاهرات یک دانشجو کشته شد، هفتاد نفر زخمی و بیش از صد نفر دستگیر شدند.

 

mosbatnews

دیدگاهتان را بنویسید

مثبت نیوز

حامی بخش خصوصی و هنرمندان است.

تازه‌ترین خبرها

۱۳۹۰ - تمامی حقوق این تحریریه آنلاین برای پایگاه مثبت نیوز محفوظ می باشد و کپی برداری از محتوا مجاز نمی باشد.