مثبت نیوز – نتیجه بازی منچسترسیتی و الهلال بهترین بازی تورنمنت و بسیار جلوتر از برنامه بود. تنها ۲ سال از زمانی که صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی (PIF) کنترل ۴ باشگاه لیگ حرفهای سعودی، از جمله الهلال را بهدست گرفت و تصمیم به جذب تهاجمی بهترین استعدادهای جهان گرفت، میگذرد.
اروپاییهایی که به عربستان سعودی مهاجرت کردهاند، اغلب متهم به اولویت دادن به پول بر حرفه شدهاند، اما الهلال، بدون ۲ بازیکن برتر خود، الکساندر میتروویچ و سالم الدوساری، بارها و بارها در ضدحملات منچسترسیتی را مغلوب کرد. این یک نشانه بزرگ دیگر بود که این وضعیت با تجربه چین در فوتبال در دهه گذشته متفاوت است. این مجموعهای از افراد گرانقیمت نیست که گرد هم آمدهاند؛ این یک تیم منسجم با هدفی روشن برای برهم زدن سلطه اروپا و تبدیل لیگ حرفهای سعودی به رقیبی مستقیم است.
سرگئی میلینکوویچ-ساویچ، هافبک ۳۰ سالهای که دو سال پیش از لاتزیو به الهلال پیوست، گفت: «حالا ببینیم آیا بعد از این بازی باز هم ما را نقد خواهند کرد؟»
او افزود: «ما نشان دادیم که اوضاع آنطور که فکر میکنند نیست. لیگ ما آنطور که دربارهاش صحبت میکنند نیست. بسیاری از تصورات (درباره عربستان) نادرست است. من آنجا بیشتر از سریآ میدوم.»
استیو کالزادا، مدیرعامل الهلال، پیش از این پیروزی تاریخی به نشریه اتلتیک گفت: «میدانم که النصر کریستیانو رونالدو را دارد، اما ما بزرگترین باشگاه عربستان سعودی هستیم. حدود ۴۰ درصد از سعودیها از ما حمایت میکنند. بازیهای ما در اینجا خبر بزرگی در عربستان سعودی بوده است. همه در حال تماشا هستند. هزاران نفر از هوادارانمان به آمریکا آمدهاند تا ما را تشویق کنند، همچنین سعودیهایی که اینجا ساکن هستند. در بازی ما در نشویل (مقابل پاچوکا) حدود ۱۵,۰۰۰ هوادار حضور داشتند و حداقل دو سوم آنها از الهلال حمایت میکردند. فکر میکنیم هزاران نفر از آنها برای حمایت از ما به اینجا پرواز کردهاند.»
هزینه پرواز و اقامت هواداران را یارانهای میکند، این تورنمنت استثنا بود. این بدان معنا بود که گروه رسمی اولتراها حضور نداشت، اما گروهی از هواداران الهلال — همه با لباس آبی سلطنتی و در حال تکان دادن پرچمها در طول بازی — به نوعی یک بخش کامل از استادیوم را تسخیر کردند. دیگر هواداران پراکنده در ردیفهای پایینتر به سمت آنها رفتند تا فضا را پرشورتر کنند و حتی یک هوادار منچسترسیتی پیراهنش را برعکس کرد و شروع به خواندن سرودهای جدید همراه با آنها کرد.
معمای پیچیدهتر، این است که این پیروزی چه معنایی برای ژئوپلیتیک و پویایی قدرت در این ورزش میتواند داشته باشد. جانی اینفانتینو، رئیس فیفا، سریعاً این نتیجه را نشانهای از آغاز یک نبرد بینقارهای اعلام کرد. او در اینستاگرام نوشت: «عصر جدیدی از فوتبال قطعاً آغاز شده است.»
علاقه شخصی او به موفقیت این تورنمنت آشکار است اما مثلث قدرتی که ایجاد این تورنمنت گسترشیافته را پیش برده — فیفا، شبکه پخش DAZN و صندوق ثروت عمومی عربستان سعودی (PIF) که نامش روی تابلوهای تبلیغاتی دور زمین نقش بسته بود — لایههای متعددی به این ماجرا اضافه میکند.
یکی از ویژگیهای دوران ریاست اینفانتینو، جلب سرمایهگذاریهای آمریکا و عربستان سعودی بوده است؛ چرا که او به دنبال جهانیسازی این ورزش و افزایش درآمد سالانه آن به نیم تریلیون دلار است. این دو کشور، جایی هستند که او بیشترین فرصتهای سرمایهگذاری را در آنها میبیند و به همین دلیل، ایالات متحده میزبان این تورنمنت شد، در حالی که عربستان سعودی منابع مالی لازم برای ترغیب باشگاههای اروپایی به مشارکت در این تورنمنت جدید را فراهم کرد.
گزارششده که صندوق PIF یک میلیارد دلار (۷۳۰ میلیون پوند) در DAZN سرمایهگذاری کرد که کل رقابت را به صورت رایگان پخش کرد و در مقابل، فیفا مجموع جوایز یک میلیارد دلاری را ارائه داد.
نها از آن زمان یک پیست دائمی فرمول یک دریافت کردهاند، به پایگاه اصلی مبارزات بزرگ بوکس تبدیل شدهاند، گلف LIV را برای رقابت با تور PGA ایجاد کردهاند و در تنیس، «۶ پادشاه اسلم» را راهاندازی کرده و میزبان فینالهای WTA نیز بودهاند. این رویدادها معمولاً در چارچوب «فصل ریاض» برگزار میشوند، که در سال ۲۰۱۹ برای کمک به توسعه گردشگری ایجاد شد، اما بازار فوتبال غنیتر و اشباعشدهتر بود.
آنها باید تأثیر بزرگی میگذاشتند و این در ژانویه ۲۰۲۳ اتفاق افتاد، زمانی که کریستیانو رونالدو، برنده ۵ توپ طلا، با النصر قرارداد بست.
شش ماه بعد، وزارت ورزش عربستان سعودی اعلام کرد که PIF کنترل ۴ باشگاه لیگ حرفهای سعودی — الاهلی، الاتحاد، الهلال و النصر — را به دست گرفته است. بیش از یک میلیارد دلار برای هزینههای نقل و انتقالات پرداخت شد و نامهای بزرگی مانند کریم بنزما، نیمار و انگولو کانته با پیشنهادات مالی وسوسهکننده جذب شدند.
در همان سال، آنها میزبان جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۳ بودند (منچسترسیتی در فینال فلومیننزه را ۴-۰ شکست داد) و همچنین میزبان سوپرکاپهای ایتالیا و اسپانیا بودهاند.
PIF مالک ۷۵ درصد از چهار باشگاه لیگ حرفهای است و ۲۵ درصد سهام به بنیاد غیرانتفاعی الهلال میرسد که متعلق به یکی از ثروتمندترین مردان سعودی، شاهزاده الولید بن طلال، است. دیگر باشگاهها نیز قرار است به مالکیت خصوصی درآیند تا عمق لیگ تقویت شود.