مثبت نیوز – زهرا خورشیدی: در عربستان، نمایشگاهی برپاست که تاریخ و فرهنگ را درهم تنیده است.
دومین دوسالانه هنرهای اسلامی، با شعار قرآنی «وما بینهما»(آنچه میان آسمانها و زمین است) در ترمینال غربی حج فرودگاه عبدالعزیز جده، راهی سوی شگفتیهای هنر و فرهنگ اسلامی گشوده است. این مکان که سال ۱۳۶۰ شمسی برای استقبال از زائران طراحی شد، با سقفهای بلند و چترهای خاکیرنگش حالا میزبان بیش از پانصد اثر هنری است. از دستنوشتههای کهن که جهان را دگرگون کردند تا پرده کعبه، پارچهای مقدس که برای اولینبار خارج از مکه به نمایش درآمده است.
انتخاب این ترمینال که ظرفیت پذیرش هشتاد هزار نفر را دارد، هوشمندانه و معنادار است. این فضا که روزگاری فقط برای انتقال زائران به مکه و مدینه ساخته شده بود، اکنون به صحنهای برای نمایش پیوند سنت و نوآوری تبدیل شده است.
سال 2023 میلادی، حدود ششصد هزار نفر از این رویداد بازدید کردند و انتظار میرود امسال این عدد بسیار فراتر رود.
عربستان که تنها شش سال پیش درهایش را روی گردشگران غیرمذهبی گشود، اکنون با جشنوارههای پرشور و اقامتگاههای باشکوه، بازدیدکنندگان را سوی فرهنگش میکشاند. این دوسالانه بخشی از این چشمانداز است.
مخملهای ایرانی از بنیاد بروشتینی ایتالیا، کاشیهای الحمرا، آلات موسیقی و سلاح از مجموعه الثانی پاریس، جعبههای جواهر از موزه دولتی نوساتنگارای اندونزی و پیراهنی با متن کامل قرآن از قطر، این مجموعه را به گنجینهای بیهمتا بدل کردهاند.
دوسالانه هنرهای اسلامی که توسط بنیاد دوسالانه دریایه وابسته به وزارت فرهنگ عربستان در سال 2021 میلادی تأسیس شده، بخشی از استراتژی محمد بن سلمان برای نمایش قدرت نرم است.
قلمروهای اسلامی، از پارسی و بیزانسی تا چینی و اندلسی، آثاری را در بر میگیرند که اکثرا توسط غیرمسلمانان خلق شدهاند.
موزههای جدیدی در دوحه، ابوظبی و منطقه، مانند موزه لوسیل (افتتاح در ۱۴۰۸) و موزه آرت میل (افتتاح در ۱۴۰۹)، آمادهاند تا جریان غربمحور هنر اسلامی را معکوس کنند.
نوید کرمانی، پژوهشگر آلمانی-ایرانی مینویسد: «گفتوگو بر سر قرآن، گفتوگو بر سر زیبایی آن نیز هست».
در ادامه تصاویر این رویداد خاص را مشاهده می کنید.