مثبت نیوز – این مثل را ایرانیها در توصیف ثروتهای یکشبه و ترقیهای بیپشتوانه به کار میبرند؛ وقتی کسی بدون رعایت آداب و مناسک به جایی میرسد که برای او نیست زود از دست می رود.
هر منفعتی که به واسطه پول پاشی و ریختوپاش به دست آید خیلی زود دود میشود و به هوا میرود. برای همین است که ایران سرمایههایش را برای جعل تاریخ و عناوین و اسامی هدر نمیدهد.
برای قرنها مردم سراسر جهان آبراه جنوب فلات ایران را خلیجفارس میخوانند؛ این نامگذاری نه بهخاطر دلار پاشیها و خرج فلان حاکم وقت ایران که حاصل ساخت یک قدرت بومی است. از دریانوردی گرفته تا تجارت و تأمین امنیت آبها و تبادلات فرهنگی، فارسی بودن این خلیج ناشی از اقتداری است که هم ارگانیک و هم درونزا است. بازتابی طبیعی از یک تاریخ گسترده که بدون تحمیلهای بیرونی شکلگرفته است.
نگاهی به برندهای موفق جغرافیایی جهان نشان میدهد چگونه یک نام میتواند به محرک توسعه تبدیل شود. مثلا «موناکو» امروزه به مفهومی فراتر از یک کشور کوچک تبدیل شده و در ذهن اغلب مردم دنیا نماد لوکس بودن و ثروت است. «سیلیکون ولی» با نوآوری و فناوری پیشرفته شناخته میشود و «پاریس» تداعیکننده مد، هنر و سبک زندگی خاصی در ذهن جهانیان است. این برندها صرفاً یک نقطه روی نقشه نیستند؛ بلکه مفاهیمی قدرتمند هستند که سرمایه، استعدادها و فرصتها را به سوی خود جذب میکنند.
خلیج فارس را میتوان یکی از کهنترین برندهای جغرافیایی جهان دانست که ریشه در تاریخ باستان دارد. این نام در کتیبه داریوش بزرگ (قرن پنجم پیش از میلاد) به صورت «دریای پارس» ثبت شده و در نقشههای هکاتئوس و هرودوت، جغرافیدانان برجسته یونانی، آمده است.
در طول دوران اسلامی، دانشمندان مسلمان و عرب در بیش از ۳۰ کتاب جغرافیایی، تاریخی و ادبی، نام خلیج فارس را به رسمیت شناختهاند. قدرت این برند جغرافیایی به حدی است که در تمام قراردادهای بینالمللی منطقه (از ۱۵۰۷ تا ۱۹۶۰ میلادی) میان کشورهایی چون کویت، عربستان، عثمانی و امارات متحده، نام «خلیج فارس» یا «بحر فارس» استفاده شده است.
بررسی ۶۰۰۰ نقشه تاریخی منتشرشده تا سال ۱۸۹۰ نشان میدهد که بهجز سه مورد، تمامی نقشهها این پهنه آبی را خلیج فارس نامیدهاند. سازمانهای بینالمللی نیز از زمان تأسیس خود این نام را پذیرفتهاند، بهطوری که حتی مؤسسه معتبر نشنال جئوگرافیک پس از مناقشه سال ۲۰۰۴، رسماً تأیید کرد که نام پذیرفتهشده بینالمللی «Persian Gulf» است.