شهید علی هاشمی مهمان ویژه جشنواره فیلم فجر

مثبت نیوز – علی هاشمی از مهمترین و شاید مهجورترین نام‌های جنگ ایران و عراق در جشنواره فیلم فجر امسال سوژه دو فیلم است؛ «اشک هور» و «اسفند».

 

هاشمی در حالت عمومی ساده است؛ متولد ۱۳۴۰ در اهواز بود. موسس «تیپ ۳۷ نور» در محور حمیدیه و تشکیل دهنده سپاه بستان و هویزه پس از عملیات الی‌بیت‌المقدس.

وی پس از تشکیل قرارگاه سری «نصرت» و ارائه طرح کلی عملیات خیبر و بدر، مسؤولیت سپاه ششم امام جعفر صادق (ع) را عهده دار شد که حاصل آن سازماندهی ۱۳ یگان رزمی و پشتیبانی در استان خوزستان بود و شاید به همین دلیل او را سردار هور نامیدند.

در روز‌های نخست جنگ و پیشروی سریع نیرو‌های ارتش عراق به عمق استان خوزستان، هاشمی در جایگاه فرمانده تیپ ۳۷ نور، اقدام به رهاسازی آب موجود در کانال سلمان، به منطقه کرخه کور نمود و از پیشروی بیشتر نیرو‌های عراقی به حمیدیه و به طبع آن، از سقوط اهواز جلوگیری نمود. تیپ ۳۷ نور به فرماندهی هاشمی در عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر نیز شرکت داشت و توانست محور منطقه غرب خوزستان را آزاد و از نیرو‌های عراقی پاکسازی نماید.

او سپس فرمانده سپاه سوسنگرد شد. اندکی پیش از اجرای عملیات والفجر ۸ که به فتح فاو منجر شد، علی هاشمی اقداماتی برای فریب نیرو‌های عراقی انجام داد، تا توجه نیروی زمینی عراق را از فاو به هور جلب کند. به‌عنوان مثال او دستور می‌داد روز‌ها چندین کامیون از ستاد قرارگاه، به سمت هور حرکت کنند. (او این کامیون‌ها را شبانه برمی‌گرداند) به علاوه تعداد زیادی سنگر در هور ساخت، تا وانمود کند قرار است نیرو‌های زیادی در منطقه هور مستقر شوند.

الگاوی؛ فرمانده لشکر ۲۳ نیروی زمینی عراق که یک سال بعد در مناطق شمالی اسیر شد، در اعترافات خود می‌گوید: «در زمستان ۱۳۶۴ لشکر من در فاو مستقر بود. آن قدر تحرکات شما در هور زیاد شد که من مطمئن شدم حمله مجدد شما از هور است. برای همین سه تیپ از نیروهایم را از فاو به هور منتقل کردم. عکس‌های هوایی از هور نشان می‌داد که شما تانک‌های زیادی را در هور مستقر کرده‌اید. جاسوس‌های ما خبر دادند که هر روز صد‌ها کامیون تجهیزات و نفرات وارد هور می‌شوند. دیگر مطمئن شدیم که عملیات در هور خواهد بود. وقتی که نیرو‌ها خبر دادند ایران به فاو حمله کرده، گفتم نگران نباشید، حمله ایران به فاو یک فریب است، حمله اصلی از هور است. ما تا سه روز منتظر حمله شما در هور بودیم، اما خبری نشد، این اشتباه من باعث شد که فاو را از دست بدهیم.»

سرنوشت، اما در چهارم تیر ۱۳۶۷ برای علی هاشمی تصویر دیگری رقم زد. غلامرضا گرجی زاده از دیگر فرماندهان حاضر در مجنون تا آخرین لحظات تخلیه جزیره همراه هاشمی بود، اما در لحظات اخر بین این دو جدایی افتاد. گرجی زاده اسیر و علی هاشمی مفقود شد

او جزء آخرین افرادی بود که قبل از هجوم عراقی‌ها برای بازپس گیری جزیره مجنون در قرارگاه باقی ماند تا مطمئن باشد نیرو‌ها تا حد ممکن از جزیره تخلیه شده‌اند. در آخرین ساعات، اما در پی حمله نیرو‌های عراقی علی هاشمی در درگیری‌هایی که در اطراف جاده هورالعظیم رخ داد، گم شد.

در سال‌های ابتدایی بعد از این رخداد خانواده، نزدیکان و بسیاری از افراد تصور می‌کردند هاشمی اسیر شده است. با بازگشت آخرین سری از اسرا، اما هاشمی بازنگشت. خانواده چشم انتظار به خصوص مادر، همسر و دو فرزند او نیز نامش را در لیست صلیب سرخ نیافتند.

سال ۱۳۸۹ خبر رسید که پیکر او در هورالعظیم پیدا شده است. هاشمی در همان چهارم تیر در مجنون به شهادت رسیده بود.

گرجی‌زاده در گفت و گویی که البته بعد از سال ۱۳۸۹ صورت گرفته، درباره علت این موضوع می‌گوید: تا زمانی که صدام زنده بود یعنی سال ۱۳۸۲ همه فرماندهان اتفاق نظر داشتند که اسمی از علی هاشمی این فرمانده دوران دفاع مقدس نباشد. ما در رابطه با او هیچ حرفی نزدیم و اگر هم قرار بود حرفی از او به میان بیاید معتقد بودیم که او به شهادت رسیده است چرا که علی هاشمی با توجه به ارزشی که برای صدام داشت در صورتی که زنده بود یک برگ برنده برای او به شمار می‌آمد.

mosbatnews

مقالات مرتبط

بیان صریح استراتژی حاکمیت

مثبت نیوز –  نشست اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در مشهد، صحنه اظهارات…

۱۶ بهمن ۱۴۰۳

بازگشت عجیب سعید مرتضوی!

مثبت نیوز – سعید مرتضوی بدون آزمون، پروانه وکالت در کانون وکلای…

۱۵ بهمن ۱۴۰۳

دیدار جنجالی همسر شهید رییسی با رییس جمهور عراق

مثبت نیوز – جمیله علم‌الهدی برای قدردانی از مردم و مسئولان عراقی…

۱۵ بهمن ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید