مثبت نیوز – اگر بخواهیم کفایت سرمایه بانکها را به هشت درصد برسانیم ۱۱۰۰ همت سرمایه نیاز است. به گفته فرزین، اگر بخواهیم تنها ناترازی میان شبکه بانکی را که ناشی از اضافه برداشت بانکهاست، حل کنیم به ۴۷۰ همت سرمایه و با اضافه برداشت بانکها به ۷۵۰ همت سرمایه نیاز است. درحال حاضر ۱۴ بانک کشور زیان انباشته دارند.
نسبت کفایت سرمایه مؤسسه اعتباری عبارت است از نسبت سرمایه نظارتی به کل داراییهای موزون به ریسک و عدد آن باید حداقل معادل ۸ درصد باشد.
یکی از الزامات اولیه همکاری بانکهای بینالمللی با بانکهای ایرانی برخورداری بانکهای کشورمان از حداقلهای کفایت سرمایه است، نسبتی که در ایران 8 درصد و در بانکهای بینالمللی 12 درصد است.
در پایان سال 1402 بدون درنظر گرفتن بانک سپه که صورت مالی منتشر نمیکند و کنار گذاشتن سه بانک مشترک با شرکای خارجی، از 27 بانک بررسیشده، رقم کفایت سرمایه برای 10 بانک بالای 8 درصد، 8 بانک بین 1 تا 7 درصد و برای 9 بانک بین منفی یک تا منفی 360 درصد بوده است. به عبارتی، در سال گذشته 17 بانک کشور نتوانستهاند حداقل استاندارد 8 درصدی کفایت سرمایه را به دست بیاورند.
طبق اطلاعات صورت مالی سال 1402 بانکهای کشور، میانگین این شاخص برای 24 بانک و بدون درنظر گرفتن بانکهای سپه، آینده و سرمایه، حدود مثبت یک درصد و با در نظر گرفتن دو بانک آینده و سرمایه به منفی 24 درصد میرسد.
براساس این دادهها، در سال 1402 از 27 بانک، رقم کفایت سرمایه برای 10 بانک بالای 8 درصد، 8 بانک بین 1 تا 7 درصد و برای 9 بانک بین منفی یک تا منفی 360 درصد بوده است.
در بین بانکهای کشور، بهترین عملکرد در شاخص کفایت سرمایه مربوط به بانکهای توسعه صادرات با 16.7 درصد، خاورمیانه با 13.7 درصد، پاسارگاد با حدود 11.4 درصد، ملت 10.8 درصد، سامان 10.3 درصد و مسکن با 9.8 درصد بوده است.
بدترین عملکرد نیز مربوط به بانکهای آینده با کفایت سرمایه منفی 360 درصدی، سرمایه با منفی 328 درصدی، دی با منفی 53 درصد، ایران زمین (تا انتهای شهریور 1402) با منفی 43 درصد، مؤسسه ملل با منفی 11.4درصد و شهر با منفی 7.6 درصد بوده است.
این دادهها حکایت از آن دارد، 7 بانک دولتی (بدون بانک سپه که اطلاعات صورت مالی را منتشر نکرده،) میانگین کفایت سرمایهشان برابر با 6.4 درصد است. طبق این دادهها، بانک دولتی توسعه صادرات با کفایت سرمایه 16.7 درصد، بهترین وضعیت را در این شاخص دارد. مسکن با 9.8 درصد در بین بانکهای دولتی دوم بوده، پستبانک با 8 درصد سوم، توسعه تعاون با 5.9 درصد چهارم، کشاورزی با 5 درصد پنجم، صنعت و معدن با 4.5 درصد ششم و ملی با منفی 5 درصد هفتم است. به عبارتی، سه بانک دولتی توسعه صادرات، مسکن و پستبانک توانستهاند طبق دستورالعمل بانک مرکزی مقداری بیش از ۸ درصد را برای این شاخص در عملکرد خود داشته باشند و مابقی بانکهای دولتی که بانک سپه نیز قطعاً جزء آنهاست در این شاخص نتوانستهاند استانداردهای حداقلی بانک مرکزی را به دست بیاورند.