مثبت نیوز – از خواستگار جدید سایپا رونمایی شد. این خریدار جدید، گروه خودروسازی فردا یا فرداموتور بود.
نگاهی به پیشینه این خودروساز بخش خصوصی نشان میدهد براساس آگهی روزنامه رسمی، صنایع اتومبیلسازی فردا در تاریخ 14/02/1393 با تغییر نام شرکت ایرانخودرو سمنان متولد شده است. البته این فقط آگهی روزنامه رسمی است، 19 بهمن سال 1392 گروه ایرانخودرو اعلام کرد در راستای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی و رویکرد وزارت صمت، مجموعه تولیدی در حال تکمیل خود در استان سمنان را به بخش خصوصی واگذار کرد.
هاشم یکهزارع، مدیرعامل وقت ایرانخودرو بهمنماه 1392 گفت پیرو سیاستهای کلی نظام در خصوص واگذاری امور به بخش خصوصی از مدتی قبل مذاکره برای واگذاری مجموعه تولیدی سمنان را آغاز کردیم که این مذاکرهها منجر به توافقهای نهایی و انعقاد قرارداد شد. مالکان جدید مجموعه تولیدی سمنان تاکنون درخصوص واردات خودرو فعال هستند و این اتفاق خوبی است که تصمیم گرفتهاند وارد عرصه تولید شوند. سیدمحمدرضا گرامی، رئیس هیئتعامل و مدیرعامل شرکت سرمایهگذار بخش خصوصی نیز در این مراسم افزود: «مجموعه تولیدی که ایرانخودرو در استان سمنان ایجاد کرده یکی از بهترین خطوط تولید خودرو در کشور است و این موضوع مسئولیت ما را برای نقشآفرینی در صنعت خودرو بیشتر میکند.» کارخانه ایرانخودرو در شهرک صنعتی سمنان در زمینی به مساحت بیش از ۵۰ هکتار جنب منطقه ویژه اقتصادی سمنان واقع شده است. عملیات راهاندازی خط تولید محصولات ایرانخودرو سمنان با ظرفیت سالانه ۱۲۰هزار دستگاه در سال ۱۳۸۹ آغاز شد.
در وبسایت گروه فردا موتور نیز در خصوص تاریخچه شرکت به تأسیس کارخانه و شرکت اتومبیلسازی فردا در سال 1392 با ظرفیت تولید سالانه 120 هزار دستگاه و همکاری با ایران خودرو به عنوان در سال 1394 و تولید 31 هزار دستگاه پژو پارس اشاره شده است.
فرداموتور در سال 1397 قرارداد همکاری و سرمایهگذاری مشترک با خودروساز چینی را آغاز کرد. در سال 1398 اقدام به تولید اولین محصول SX6 با برند تجاری فرداموتور کرد. در سال 1400 اقدام به تولید FMC SX5 و FMC T5 با برند فرداموتورز کرد. در حال حاضر خودروهای تولیدی این خودروساز شامل فردا SX5، فردا T5، فردا T5 پلاس، فردا 511 و سوبا M4 است.
نگاهی به تاریخچه و پیشینه مالکان و مؤسسان فرداموتور نشان میدهد خانواده گرامی از مؤسسان و مالکان مجموعه برند گلستان هستند. در وبسایت این گروه آمده است، آنچه که امروز با نام مجموعه گلستان میشناسیم در سال 1329 بنیان نهاده شد زمانی که «سیدمحمد گرامی» تجارتخانه چای را با هدف تولید، واردات، بستهبندی و توزیع چای بنیان نهاد. بعد از گذشت چند سال و در اول آذرماه 1340 شمسی، این مجموعه با نام شرکت گلستان به صورت سهامی خاص به ثبت رسید.
در حال حاضر شرکت گلستان، سبد محصولات خود را به بیش از 20 گروه اصلی غذایی توسعه داده و این محصولات از چای گلستان گرفته تا ادویه، حبوبات، برنج و دهها محصولات دیگر را شامل میشود.
در وب سایت رسمیو (پلتفرم تحلیل و ارتباط شرکتها) درخصوص شرکت «گلستان» آمده است، این گروه هفتشرکت مادر و ۱۷ شرکت زیرمجموعه دارد؛ فروشگاههای زنجیرهای «هفت» که نام ثبتی آنها، «فروشگاههای زنجیرهای اوشانک» است. بررسیها نشان میدهد اطلس پارت، کشت و صنعت سیبزمینی شادی، کشت و صنعت گلداران، اندیشه صادق یزد، سفید کلاه، شیلان برنج شمال از دیگر شرکتهای گروه تجاری گرامی هستند. صنایع غذایی پردیس، کیفیت فنون، محور ماشین نیز دیگر شرکتهای گروه گرامیاند.
در زندگینامه گروه گرامی آمده است که این گروه در ابتدا واردات خودرو را در ازای صادرات پسته انجام میدادند. آنها پسته صادر کرده و ارز حاصله از صادرات را به کارخانه میتسوبیشی و هیوندا میدادند و خودرو وارد میکردند.
«آسان موتور» و «اطلس خودرو» دو شرکت بزرگی به شمار میروند که برای دو دهه تحت مدیریت خاندان «گرامی» به واردات خودرو مشغول بودهاند. «گرامیها» البته به جز این دو، شرکتی دیگر را نیز به نام «آسان خودرو» تشکیل داده بودند.
نکته آخر درخصوص این مشتری سایپا اینکه، گرچه خانواده گرامی در حوزه واردات خودرو و صنایع غذایی ریشهدار هستند، اما در حوزه خودرو آنها با سهم کمتر از 1.5 درصد از بازار، جزء خودروسازان خصوصی بسیار کوچک محسوب میشوند، به طوری که در 11 ماهه سال 1403 از تولید 1 میلیون و 17 هزار دستگاه خودرو در کشور، سهم این شرکت 13 هزار و 772 دستگاه یا معادل 1.4 درصد از کل تولید بوده است.