مثبت نیوز – براساس همکاری چندساله این دو شرکت، اوپنایآی مدلهای پیشرفته خود را در اختیار مایکروسافت میگذارد و این شرکت نیز توان رایانشی لازم را در اختیار شرکت تحت رهبری آلتمن قرار میدهد.
افزون بر این ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، به دنبال افزایش فروش بخش هوش مصنوعی است و میخواهد ابزاری به نام Copilot که رقیبی برای ChatGPT محسوب میشود را تقویت کند. این شرکت سال گذشته یکی از رقبای آلتمن را برای ساخت مدلهای اختصاصی برای مایکروسافت استخدام کرده تا وابستگی به اوپنایآی را کاهش دهد.
همکاری نادلا و آلتمن پس از یک دیدار اتفاقی در تابستان سال ۲۰۱۸ در راهروی کنفرانس بانک سرمایهگذاری Allen & Co. در سان ولی ایالات آیداهو آغاز شد. آلتمن سه سال قبلتر از آن شرکت عامالمنفعه اوپنایآی را با هدف ساخت هوش مصنوعی عمومی یا AGI راهاندازی کرده بود
آلتمن در یک مکالمه پنج دقیقهای به نادلا گفت که استارتآپ او که در آن دوران هنوز عامالمنفعه بود به دنبال «جذب مقدار زیادی پول است.»
یک سال پس از این دیدار، مایکروسافت یک میلیارد دلار در اوپنایآی سرمایهگذاری کرد.
این سرمایهگذاری به مایکروسافت اجازه داده تا به صورت انحصاری به فناوری اوپنایآی دسترسی پیدا کند و همچنین این شرکت به ارائه دهنده انحصاری زیرساخت ابری اوپنایآی تبدیل شد. اما در نوامبر سال ۲۰۲۲ بود که اوپنایآی اولین محصول پرطرفدار خود یعنی ChatGTP را روانه بازار کرد و انفجار هوش مصنوعی مولد شکل گرفت.
عرضه این ابزار و قابلیتهای تولید متن خارقالعاده آن باعث شد تا غولهایی همچون متا و گوگل نیز برنامههای آینده خود را تغییر دهند. همکاری با اوپنایآی باعث شد تا مایکروسافت از یک شرکت کهنهکار فناوری به پیشتازی در موج جدید هوش مصنوعی تبدیل شود و به مدل کوتاهی ارزشمندترین شرکت جهان باشد.
از این رو رابطه مستقیم آلتمن و نادلا تقویت شد و حتی کارکنان برای سرعت بخشیدن به امور مربوط به مایکروسافت به آلتمن مراجعه میکردند.
در اوایل سال ۲۰۲۳، مایکروسافت ۱۰ میلیارد دلار دیگر در اوپنایآی سرمایهگذاری کرد، قراردادی که به اوپنایآی اجازه داد برای آموزش مدلهای جدیدش از مایکروسافت دیتاسنتر اجاره کند. سال گذشته، زمانی که آلتمن برای مدت کوتاهی توسط هیات مدیره اوپنایآی اخراج شد نیز نادلا پیشنهاد استخدام به او داد.
با اینکه در داخل اوپنایآی این اتفاق یک وقفه کوچک محسوب میشد اما از نگاه نادلا این حادثه نشان داد که شرکتش باید جای پای خود را سفتتر کند.
نادلا بدون اطلاع آلتمن به دنبال استخدام مصطفی سلیمان، یکی از سه همبنیانگذار گوگل دیپمایند، از آزمایشگاههای رقیب اوپنایآی، رفت. مایکروسافت در اوایل سال ۲۰۲۴ و در چندین جلسه از جمله در نشست داووس سلیمان را به عنوان نماینده خود معرفی کرد.
سازنده ویندوز مبلغ ۶۵۰ میلیون دلار برای استخدام سلیمان و همکارانش در استارتآپ Inflection پرداخت کرد و سلیمان مشغول به ساخت یک مدل بزرگ زبانی شد که قرار بود با پیشرفتهترین مدل عمومی اوپنایآی تا آن زمان یعنی GPT-4 رقابت کند.
به گفته افراد مطلع، این پروژه آغاز خوبی نداشت. روند اولیه نشان داد که ساخت مدلی همتراز مدلهای اوپنایآی دشوارتر از انتظار آنها است و از این رو مایکروسافت وابستگی خود به اوپنایآی را تمدید کرد.
مایکروسافت و اوپنایآی در حال مذاکره برای یک پروژه بلندپروازانه دیتاسنتری بودند اما غول فناوری پس از اخراج کوتاه آلتمن این مذاکرات را به حالت تعلیق درآورد.
شاید همین مساله باعث شد که در ماه ژانویه شاهد حضور آلتمن در کنار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، ماسایوشی سان، مدیرعامل سافتبنک ژاپن و لری الیسون، همبنیانگذار اوراکل، باشیم که در کنار هم از یک طرح بلندپروازانه ۵۰۰ میلیارد دلاری برای توسعه زیرساخت ابری خبر دادند. این پروژه که استارگیت نام دارد درست شبیه به همان چیزی است که آلتمن امیدوار بود با همکاری نادلا به آن دست پیدا کند.