مثبت نیوز – به دلیل هدر رفت ۳۰ درصدی آب در خط انتقال، ایران به دوازدهمین کشور پر مصرف جهان تبدیل شده است.
با ترمیم، بازسازی و نوسازی خط لوله انتقال آب، میزان مصرف آب شرب ایران تا رتبه ۳۴ جهان پایین میآید.
بخش کشاورزی در جهان حدود ۷۰ درصد آب مصرف میکند ولی در ایران این عدد نزدیک به ۹۰ درصد است.
فقط در شهر تهران، سالانه حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب «آب بهحسابنیامده» داریم.
یعنی آبی که وارد شبکه شده، ولی درآمدی از آن حاصل نشده است؛ یا بهخاطر فرسودگی تجهیزات، یا هدررفت فیزیکی در شبکه، یا سرقت آب، یا تعرفههایی که عملاً صفرند. این چهار عامل اصلی «آب بهحسابنیامده» هستند.
میزان آب بهحسابنیامده در تهران ۲۵۰ میلیون مترمکعب است، درحالیکه حجم آب پروژه انتقال از تونل لار(۱۵۰ میلیون مترمکعب) است.
در بسیاری از شهرهای کشور این وضعیت مشابه یا بدتر است؛ در برخی شهرها، آب بهحسابنیامده به ۵۰ درصد هم میرسد. در بعضی منطقههای شبکه تهران هم همینطور است. باید به این موضوع توجه جدی کنیم تا بتوانیم از این بحران با سلامت عبور کنیم.
بیش از ۲۸ درصد از آب توزیعی کشور تحت عنوان «آب بدون درآمد» طبقهبندی میشود؛ یعنی آبهایی که برای دولت درآمدی ندارند، زیرا یا نشت میکنند، یا لولهها فرسودهاند، یا کنتورها دستکاری شده یا نصب نشدهاند.
در دو استان کشور یعنی خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد ۵۰ درصد از آب گم میشود. این دو استان به همراه استان گیلان بیشترین سهم آب بدون درآمد در کشور را دارند. بیشتر از ۳۷ درصد آب شرب تولیدی دولت در گیلان، بدون درآمد بود.
درمقابل در استان اصفهان تنها ۱۶ درصد از آب شرب تولیدی دولت بدون درآمد بوده است که کمترین میزان در کشور است.
استانهایی مانند، قم، قزوین و البرز در رده دوم تا چهارم کمترین سهم از آب بدون درآمد قرار دارند که سهم آن ها به ترتیب ۲۰.۳، ۲۰.۶ و ۲۱.۱ درصد بوده است.
نکته جالب توجه این مقایسه حضور استان تهران به عنوان پنجمین استان با کمترین سهم آب بدون درآمد در ایران است که سهم آن تنها ۲۱.۵ درصد بوده است.
در استان خرسان رضوی وضعیت عجیبی حاکم است. در حالی که کل استان سهم ۳۴ درصدی از آب بدون درآمد دارد و درگروه بالاترین سهمها قرار گرفته، مشهد به عنوان مرکز این استان به عنوان یکی از شهرهای مهم و با جمعیت بالا که منطقهای با آب و هوای خشک است در رده ششم کمترین سهم از آب بدون درآمد در ایران پس از تهران به حساب میآید و سهم آن تنها ۲۱.۶ درصد در سال است.
اگرچه میانگین سهم آب بدون درآمد در مناطق شهری ۲۸ درصد در سال است اما در مناطق روستایی این سهم به میانگین ۴۴ درصد میرسد. براساس این آمارها، در ۳ استان خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری سهم آب بدون درآمد به ترتیب ۷۲، ۶۴.۴ و ۵۳ درصد در سال است.