مثبت نیوز – دمشق، تابستان ۲۰۲۵، در شهری که هنوز زخمهای جنگ از چهرهاش محو نشده، امضای قراردادهای اقتصادی طنین تازهای از روزگار جدید را در خیابانها پخش میکند.
عربستان سعودی حالا با چمدانهایی پر از میلیاردها دلار وارد میدان بازسازی شده است. در کاخ کنفرانسهای بینالمللی دمشق، ۴۷ توافقنامه رسمی و یادداشت تفاهم به ارزش ۲۴ میلیارد ریال سعودی (معادل ۶.۴ میلیارد دلار) میان مقامات اقتصادی سوریه و نمایندگان بیش از ۱۳۰ شرکت سعودی به امضا رسید.
حضور خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان، در راس هیئتی بزرگ، نشانهای شفاف از چرخش سیاست خارجی ریاض و تمرکز جدید بر «دیپلماسی بازسازی» است. مراسم، با تاکید ولیعهد سعودی محمد بن سلمان بر نقش پیشبرنده توسعه برای بخش خصوصی عربستان، عملا سوریه را به بخشی از استراتژی نئواقتصادی سعودی در خاورمیانه بدل کرده است که با چشمانداز ۲۰۳۰ پیوند خورده و حالا در خرابههای شام قد علم کرده است.
اینجا دیگر فقط بوی پول به مشام نمیرسد، بوی تند رقابت ژئوپلیتیکی هم هوا را آکنده است.
عربستان که پیشتر در برابر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب مقاومت کرده بود، حالا سوریه را بخشی از پازل جدید خود در خاورمیانه میدید. پازلی که در آن قدرت نرم، زیرساخت و دلار جای موشک و ائتلاف نظامی را گرفتهاند.
در اجلاس سرمایهگذاری دمشق، پروژههایی به ارزش میلیاردها دلار معرفی شد. تنها در بخش ساختوساز، بیش از ۲.۹ میلیارد دلار برای ایجاد سه کارخانه سیمان، احیای شهرک صنعتی عدرا و بازسازی مسیر شهری دمشق اختصاص یافت. شرکت Ethraa Holding پروژه ساخت یک برج ۱۰۰ میلیون دلاری را در قلب پایتخت بر عهده گرفت. فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز نصیب بزرگی برد.
قراردادی به ارزش ۱.۰۷ میلیارد دلار برای توسعه شبکه دیجیتال، پایداری سایبری و خدمات دیتاسنتر امضا شد. بخشهایی چون انرژی، کشاورزی، خدمات مالی، سلامت و گردشگری نیز از این موج بیسابقه بینصیب نماندند. وزیر اطلاعرسانی سوریه، حمزه المصطفی اعلام کرد که این سرمایهگذاریها دستکم ۵۰ هزار شغل مستقیم و تا ۱۵۰ هزار فرصت غیرمستقیم در کشور ایجاد خواهد کرد. هرچند این ارقام هنوز روی کاغذ است، اما در کشوری با بیکاری انباشته، همین وعدهها نیز نفسگیرند.