مثبت نیوز – اوکراین بزرگترین واردکننده تسلیحات نظامی طی چهارسال اخیر بود و 9 درصد از سهم واردات تسلیحات در جهان را از آن خود کرد؛ این آمار باتوجه به جنگ چندین ساله روسیه و اوکراین قابل تامل به نظر میرسد.
در ردههای بعدی، کشورهای هند، قطر، عربستان سعودی و پاکستان قرار میگیرند که بیشترین واردات اسلحه را طی چهار سال اخیر داشتهاند و درمجموع ۳۵ درصد از واردات جهانی سلاح را شامل میشوند. گفتنی است هند 7.3 درصد، قطر و عربستان حدود 7 درصد و پاکستان 4.6 درصد از کل واردات تسلیحات جنگی در جهان را شامل میشوند. به طور کلی کشورهای آسیا و اقیانوسیه ۳۳ درصد از کل واردات سلاح را در سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲4 به خود اختصاص دادند و در ردههای بعدی کشورهای اروپایی با سهم28 درصدی، خاورمیانه با سهم ۲۷ درصدی، آمریکا با سهم۶.۲ درصدی و آفریقا با سهم۴.۵ درصدی قرار دارند.
هزینههای نظامی جهان در23 سال اخیر حدود 2.6 برابر شده و از هزار و 53 میلیارد دلار در سال 2001 به 2هزار و 718 میلیارد دلار در سال 2024 رسیده است. از طرفی دیگر رقم بودجه دفاعی 2024 نسبت به 2023 حدود10 درصد رشد کرده که شدیدترین افزایش سالانه را حداقل پس از پایان جنگ سرد ثبت کرد.
پنج کشور برتر هزینهکننده در بخش نظامی در جهان در سال 2024، ایالات متحده، چین، روسیه، آلمان و هند بودند که۶۰ درصد از کل هزینههای جهانی را با مجموع هزینههای ۱۶۳۵ میلیارد دلار تشکیل میدهند. بررسیها میگوید دهمین سال متوالی است که بودجه نظامی جهان افزایش پیدا میکند، در همین راستا گفتنی است ۱۵ کشور پرهزینه جهان در سال ۲۰۲۴ همگی هزینههای نظامی خود را افزایش دادند. سهم بودجه نظامی در جهان از تولید ناخالص داخلی جهانی (GDP) در سال ۲۰۲۴ به ۲.۵ درصد افزایش یافته معادل GDP 106 کشور دنیاست. در سال 2024 هزینههای نظامی جهان فقط از تولید ناخالص داخلی 7 کشور شامل آمریکا، چین، آلمان، چین و ژاپن، هند، انگلستان و فرانسه کمتر بوده است.
در همین راستا گفتنی است هزینههای نظامی در اروپا از جمله در کشوری مانند روسیه با ۱۷ درصد افزایش به ۶۹۳ میلیارد دلار رسیده است.