بریز و بپاش موسسه مولی‌الموحدین از جیب ایران زمین

مثبت نیوز – بانک ایران زمین تا پایان 6ماهه نخست سال 1403، حدود 12 هزار میلیارد تومان زیان تولید کرده، رقمی که معادل روزانه بیش از 64 میلیارد تومان است.

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد خلق زیان در این بانک ساعتی ۲ میلیارد و ۲۲۹ میلیون تومان در شرایطی است که سرمایه ثبتی بانک ایران زمین ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است و تا پایان فصل بهار سال جاری همچنان افزایش پیدا نکرده بود؛ بنابراین با درنظرگرفتن زیان خالص ۴ هزار و ۹۷۷ میلیارد تومانی در فصل بهار، رقم زیان انباشته این بانک خصوصی تا شروع تابستان ۱۴۰۳ به بیش از ۵۸ هزار و ۸۸۵ میلیارد تومان افزایش یافت و در آخرین اعلام رسمی بانک ایران زمین در کدال، نسبت کفایت سرمایه این بانک تا پایان سال ۱۳۹۸ به منفی ۲۱ درصد رسیده بود. البته تا نیمه تابستان برآورد‌ها از رقم منفی ۷۰ درصد حکایت دارد.

بر اساس جدیدترین صورت‌های مالی منتشر شده، بانک ایران زمین تا پایان شهریور سال 1403، صرفاً در مدت 6 ماه، حدود 12 هزار میلیارد تومان زیان خلق کرده و درمجموع زیان انباشته این بانک به رکورد 65 هزار و 866 میلیارد تومان رسیده، رقمی که با دلار به نرخ مرکز مبادله و مورد تأیید بانک مرکزی به بیش از یک میلیارد و 344 میلیون دلار می‌رسد. همچنین گفتنی است این مبلغ بیش از 165 برابر سرمایه ثبت شده این بانک است. طبق آمارها، بانک ایران زمین در 6ماهه نخست امسال درحالی حدود 1200 میلیارد تومان درآمد از تسهیلات اعطایی داشته که در همین مدت نزدیک به 7100 میلیارد تومان سود سپرده پرداخته کرده و ماحصل آن، زیان 5100 میلیارد تومانی برای بانک از همین ناحیه بوده است.

شرکت تعاونی اعتباری مولی‌الموحدین با مالکیت و مدیریت ۲ شخص حقیقی به نام‌های علیرضا و محمدرضا امیرحسنخانی برای ارائه خدمات اعتباری به اعضای تعاونی در سال ۱۳۷۷ تشکیل شد، ولی مدیران آن بدون توجه به قوانین و مقررات به طور غیرمجاز به انجام عملیات پولی و بانکی در سراسر کشور در قالب ۳۵۰ شعبه و خارج از اعضای تعاونی اشتغال مداوم داشتند.

علی‌رغم تصویب قانون در سال ۱۳۸۳، متهمان به این قانون توجهی نکرده و به عملیات بانکی غیرمجاز خود ادامه دادند تا اینکه در سال ۱۳۹۰ بانک مرکزی به منظور جلوگیری از اقدامات مجرمانه متهمان، ساماندهی تعاونی مولی‌الموحدین از طریق بانک تازه تاسیس ایران زمین را در دستور کار خود قرار داد.

مدیران تعاونی اعتباری مولی‌الموحدین به منظور توسعه و تعمیق عملیات مجرمانه خود، سیاست تصاحب مدیریت از طریق تملک حداکثری سهام از بانک ایران زمین را اجرا کردند که در نتیجه این اقدام، سهام حداکثری بانک ایران زمین و مدیریت این بانک را در اختیار گرفتند. متهمان نه تنها به تعهدات تعاونی، مبنی بر انتقال اموال و دارایی‌ها به بانک ایران زمین (معادل تعهدات و سپرده‌های مشتریان به میزان ٤٠٠٠ میلیارد تومان) عمل نکردند؛ بلکه در یک اقدام حدود ۵ هزار میلیارد تومان از منابع بانک را با بهانه‌های واهی از قبیل رفع موانع انتقال املاک و دارایی‌ها، به نفع خود خارج کردند. رئیس کل دادگستری استان تهران می‌گوید این دو اقدام مجرمانه متهمان باعث شد در طی سال‌های ۱۳۹۰ الی ۱۳۹۱ حدود ٤۰۰۰ میلیارد تومان و در طی ١٣٩٣ الی ۱۳۹۷ حدود ۵۰۰۰ میلیارد تومان از بانک ایران زمین در حق متهمان پرداخت و بانک ایران زمین با کمبود شدید منابع مواجه شود.

براساس گزارش‌های پلیس امنیت اقتصادی به دادسرای تهران، در سال ۱۳۹۸ منجر به پرونده‌ای دراین‌خصوص در دادسرای اقتصادی شد.

کارشناسان ارزش روز این اموال و املاک را بیشتر از ۷۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده‌اند.

سهام متهمان در بانک ایران‌زمین بیشتر از ۶۴ درصد است.

باتوجه به اینکه ارزش روز عواید حاصل از جرائم ارتکابی متهمان با سه شاخص هم وزن نرخ ارز، نرخ طلا و نرخ شاخص بانک مرکزی محاسبه شده، با محاسبه ارزش میانگین سه شاخص، ارزش روز عواید ناشی از جرائم ارتکابی متهمان  به بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

بر اساس اطلاعات منتشر شده در سایت بانک مرکزی، تا پایان شهریور ۱۴۰۳، بانک ایران زمین نزدیک به 27 هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان به دو شرکت مرتبط با خود پرداخت کرده است. سهم شرکت توسعه تجارت داتام با 26 هزار و 682 میلیارد تومان، قابل توجه است. شرکتی که حدود 70 درصد از سهام گروه مالی داتام به‌عنوان هلدینگ مالی بانک ایران زمین را در اختیار دارد و در خود زیرمجموعه‌های مختلفی در حوزه‌های کارگزاری، سرمایه‌گذاری، لیزینگ و صرافی را دربر‌گرفته است. همچنین 158 میلیارد مابقی نیز مربوط به شرکت جهان ارقام پارس است.

mosbatnews

دیدگاهتان را بنویسید

مثبت نیوز

حامی بخش خصوصی و هنرمندان است.

تازه‌ترین خبرها

۱۳۹۰ - تمامی حقوق این تحریریه آنلاین برای پایگاه مثبت نیوز محفوظ می باشد و کپی برداری از محتوا مجاز نمی باشد.