مثبت نیوز – صندوق در پایان بهار سال 1403 دارای 847 هزار نفر شاغل بیمهپرداز و 1.7 میلیون نفر بازنشسته و وظیفه بگیر بوده و میانگین مدت بیمهپردازی در صندوق ۲۸ سال و میانگین مدت پرداخت مستمری ۲۹ سال است. نسبت پشتیبانی صندوق در انتهای بهار سال 1403 به عدد 0.49 رسیده و نرخ جایگزینی طی بهار امسال در سطح 96 درصد قرار دارد.
بررسیها نشان میدهد از سال ۱۳۹۶ تا سال 1400 همواره بیش از ۶۰ درصد منابع صندوق از محل منابع عمومی بودجه براساس ماده (۱۰۰) قانون مدیریت خدمات کشوری تأمین شده است. در سال ۱۳۹۹ تنها ۹ درصد از کل منابع درآمدی صندوق با سود حاصل از سرمایهگذاری تأمین شده که این رقم در بازه مشابه در سال ۱۴۰۰ به ۱۲ درصد رسیده است. به عبارت دیگر با احتساب حق بیمههای شاغلان فقط حدود ۲۷ تا ۲۸ درصد از حقوق بازنشستگان از منابع داخلی صندوق تأمین میشود.
در سال 1401 سهم کمکهای دولت از کل منابع صندوق 67 درصد بوده است. همچنین طی سال 1402 درحالی کل منابع صندوق 266 همت بوده که حدود 73 درصد یا معادل نزدیک به 195 همت از آن مربوط به کمک بودجهای دولت بوده است. همچنین سود فعالیتهای اقتصادی صندوق طی سالهای 1400،1401 و 1402 به ترتیب 20.7 همت، 18.8 همت و 14.6 همت بوده است. سهم سود فعالیتهای اقتصادی از کل منابع صندوق نیز طی سه سال مذکور به ترتیب 12.8 درصد، 10 درصد و 5.5 درصد بوده است. تا پایان سال 1402 پنج هلدینگ تخصصی شامل ۱۸۹ بنگاه اقتصادی ذیل صندوق بازنشستگی کشوری در حال فعالیت بوده که از این تعداد ۱۳۷ شرکت کنترلی ۲۴ شرکت مدیریتی و ۲۸ شرکت در وضعیت غیر مدیریتی هستند.
جمع ارزش پرتفوی صندوق بازنشستگی تا پایان سال 1401 حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان است که البته این مبلغ بدون احتساب ارزش املاک و مستغلات صندوق است. از سوی دیگر مطابق اظهارات مدیران صندوق در پایان شهریور سال ۱۴۰۲ ارزش همه اموال و داراییهای صندوق با احتساب املاک و مستغلات، بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان تخمینزده میشود. سرمایهگذاریهای صندوق به طور متوسط در طی سالهای دهه ۱۳۹۰ حدود 6.6 درصد بازدهی واقعی داشته است. در میان شرکتهای تابعه صندوق بازنشستگی شرکت پتروشیمی جم با سهم ۳۳ درصدی در تأمین سود حاصل از سرمایهگذاریها مهمترین شرکت زیر مجموعه صندوق محسوب میشود.
آمارها نشان میدهد در انتهای دوره منتهی به انتهای اسفندماه سال 1401 در بین شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری تعداد ۲۶ شرکت در زیاندهی قرار دارند و تعداد ۸ شرکت در سال ۱۴۰۰ از زیاندهی خارج شدهاند. در سالهای اخیر شرکتهای بورسی زیرمجموعه صندوق به طور متوسط بیش از ۷۰ درصد سود نقدی را به خود اختصاص دادهاند، این درحالی است که شرکتهای غیربورسی با سهم کمتر بخش عمدهای از زمان مدیران مجموعه را به خود اختصاص میدهند.