از جنبش امل چه می‌دانیم؟

جنبش امل 51 سال پیش با ابتکار امام موسی‌صدر در لبنان تشکیل شد. جنبش امل که نامش برگرفته از «افواج المقاومه اللبنانیه» یا گردان‌های مقاومت لبنانی است، داستانی پر فراز و نشیب را در تاریخ معاصر لبنان رقم زده است. در سال 1975، زمانی که لبنان در آستانه یک جنگ داخلی ویرانگر قرار داشت، امام موسی صدر، روحانی شیعه و متفکر سیاسی، با همکاری دکتر مصطفی چمران، جنبش امل را بنیان گذاشت.

 

این جنبش با هدف احیای هویت و ارتقای موقعیت شیعیان لبنان که سال‌ها در حاشیه قرار داشتند، شکل گرفت. در واقع از ابتدای دهه 30 در زمانی که اولین انتخابات لبنان با حمایت فرانسوی‌ها آغاز شد، به مدت بیش از 40 سال، شیعیان نقشی در سیاست لبنان نداشتند و امل در اعتراض به همین مسئله تشکیل شد.

امل در زمانی پا به عرصه گذاشت که دو جریان عمده فکری بر منطقه حاکم بود: چپ مارکسیستی و پان‌عربیسم. اما امل، راهی متفاوت را در پیش گرفت و روی احیای هویت شیعی تمرکز کرد. مخالفت با اشغال‌گری اسرائیل، بحث دیگری بود که از سوی املی‌ها به صورت جدی دنبال می‌شد. اوج قدرت این جنبش را می‌توان در دهه 1980 دانست، زمانی که در مقابله با تجاوز اسرائیل به لبنان در سال 1982، نقشی کلیدی ایفا کرد.

این جنبش با چالش‌هایی هم روبه‌رو شد. ناپدید شدن امام موسی‌صدر در سال 1978، ضربه‌ای جدی به امل وارد کرد. همچنین، ظهور حزب‌الله در اواسط دهه 1980، رقیبی قدرتمند برای امل ایجاد کرد که بخشی از پایگاه اجتماعی آن را به سمت خود کشید.

درحال‌حاضر نبیه بری، رهبر کنونی جنبش امل است  که از سال 1980 این سمت را بر عهده دارد و همچنین ریاست مجلس لبنان در دست اوست.

mosbatnews

مقالات مرتبط

سر منشا هجمه رسانه ای علیه ایران کجاست؟

مثبت نیوز – بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، ‌FDD‌ اندیشکده‌ای آمریکایی است که…

۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

امارات با ارز ترامپ ۲ میلیارد دلار در بایننس سرمایه‌گذاری می‌کند

مثبت نیوز – در کنفرانس Token2049 که در دوبی و با حضور…

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

نقش محتوای خودجوش مردمی حوادث، اتقاقات و رویدادها

مثبت نیوز – واکنش و عکس العمل شهرندان ایرانی قدرت محتوای خودجوش…

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

دیدگاهتان را بنویسید